
RESPONSE OF THE OFFICE OF CHIEF COUNSEL 
DIVISION OF INVESTMENT MANAGEMENT 

July 10,2008 
Our Ref. No. 2008581422 
T. Rowe Price Associates, Inc. 
File No. 801-856 

Your letter dated July 9,2008 requests our assurance that we would not 
recommend enforcement action to the Securities and Exchange Commission 
("Commission") under section 17(a) of the Investment Company Act of 1940 (the "1940 
Act") against (i) any registered open-end investment company within the T. Rowe Price 
group of investment companies, as that term in defined in section 12(d)(l)(G) of the 1940 
Act ("T. Rowe Price Group"), for which T. Rowe Price Associates, Inc. ("TRPA") or an 
entity controlling, controlled by, or under common control with, TRPA ("TRP Entity") 
serves as investment adviser ("Price Funds"), or (ii) any registered investment company 
outside the T. Rowe Price Group for which TRPA or a TRP Entity serves as a sub- 
adviser (the "Sub-advised Funds"), if, under the circumstances described below and 
without obtaining an exemptive order from the Commission under section 17(b) of the 
1940 Act, certain Sub-advised Funds purchase and redeem shares of the Price Funds for 
cash at a price based on the Price Fund's net asset value ("NAV"). 

BACKGROUND 

You state the following: TRPA and each TRP Entity are investment advisers 
registered under the Investment Advisers Act of 1940. TRPA and certain TRP Entities 
serve as investment advisers to the Price Funds. TRPA also serves as a sub-adviser to the 
Sub-Advised Funds. Various Price Funds currently invest, and the Sub-advised Funds 
may wish to invest, in certain of the Price Funds. For example, TRPA recently launched 
the T. Rowe Price Institutional Floating Rate Fund ("Bank Debt Fund"), a series of the T. 
Rowe Price Institutional Income Funds, Inc., which is registered as an open-end 
investment company under the 1940 Act. The Bank Debt Fund is a fund within the T. 
Rowe Price Group. Certain of the Price Funds and Sub-advised Funds are interested in 
purchasing shares of the Bank Debt Fund for cash. 

The Price Funds may purchase shares of the Bank Debt Fund or another Price 
Fund in reliance on a prior Commission exemptive order issued under section 12(d)(l)(J) 
of the 1940 ~ c t . '  The Sub-advised Funds would invest in the Bank Debt Fund or another 
Price Fund within the limits of sections 12(d)(l)(A) and (B) of the 1940 Act. Any 
investment by a Sub-advised Fund in shares of the Bank Debt Fund or any other Price 
Fund would be consistent with the investment objectives and policies of the Sub-advised 
Fund and the Price Fund. 

T. Rowe Price Balanced Fund, Inc., et al., Investment Company Act Release Nos. 
25958 (Mar. 13,2003) (notice) and 25996 (Apr. 8,2003) (order). 
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ANALYSIS 

Section 17(a)(l) of the 1940 Act, in relevant part, prohibits any affiliated person 
of a registered investment company or an affiliated person of the affiliated person 
("second-tier affiliate") from knowingly selling securities or other property to the 
registered investment company, unless, among other things, the sale involves solely 
securities of which the buyer is the i~sue r .~  Section 17(a)(2) of the 1940 Act prohibits 
any affiliated person or second-tier affiliate of a registered investment company from 
knowingly purchasing from the registered investment com any any securities or other 
property, except securities of which the seller is the issuer! Section 17(a) of the 1940 
Act was designed to prohibit self-dealing and other forms of overreaching of a registered 
investment company by its affiliates. The section addresses self-dealing by prohibiting a 
purchase or sale transaction involving a registered investment company when an affiliate 
of the registered investment company is a party to the transaction and has "both the 
ability and the pecuniary incentive to influence the actions of the [investment 
company]."4 

An affiliated person of an investment company includes any person directly or 
indirectly controlling, controlled by, or under common control with the investment 
company.5 An affiliated person of an investment company also includes any investment 
adviser the re~f .~  You state that each Price Fund is an affiliated person of TRPA because 
it may be deemed to be controlled by TRPA as its investment adviser. TRPA is an 
affiliated person of each Sub-Advised Fund by virtue of being its investment adviser. 
Each Price Fund therefore is a second-tier affiliate of each Sub-Advised Fund. 

From the perspective of a Price Fund as the registered investment company and 
the Sub-Advised Fund as its affiliated person, under section 17(a)(2), a purchase for cash 
of the Price Fund's shares by the Sub-advised Fund is permitted because it is a purchase 
of shares of which the seller is the issuer. Likewise, under section 17(a)(l), from the 
same perspective, a redemption of the Price Fund's shares for cash by a Sub-advised Fund 
is permitted because it is a sale of shares of which the buyer is the issuer. 

2 15 U.S.C. 80a-17(a)(l). 

3 15 U.S.C. 80a-17(a)(2). 

4 Investment Company Mergers, Investment Company Act Release No. 25259 
(Nov. 15,2001) (proposing amendments to rule 17a-8 under the 1940 Act)(citing, among 
other things, Investment Trusts and Investment Companies: Hearings on S. 3580 Before a 
Subcomm. of the Senate Comm. on Banking and Currency, 76th Cong. 3d Sess., at 256- 
59 (1940)). 

5 15 U.S.C. 80a-2(a)(3)(C). 

6 15 u.s.c.  80a-2(a)(3)(E). 



-- 

You state that from the perspective of a Sub-advised Fund as the registered 
investment company and a Price Fund as its affiliated person, .however, the sale for cash 
of the Price Fund's shares to the Sub-Advised Fund may be prohibited by section 17(a)(l) 
("Sale Transaction"). You also state that section 17(a)(2) may be viewed as prohibiting a 
cash redemption of the Price Fund's shares by the Sub-advised Fund ("Redemption 
s ran sac ti on").^ 

You contend that the Sale Transactions and the Redemption Transactions do not 
raise the concerns underlying sections 17(a)(l) and (2) of the 1940 Act. In support of 
your position, you state that shares of a Price Fund will be sold to, and redeemed by, the 
Sub-Advised Funds at the Price Fund's NAV calculated in accordance with rule 22c-1 
under the 1940 Act and the pricing policies and procedures described in the Price Fund's 
registration statement, which is the price at which any other investor in the Price Fund 
will transact with the Price Fund. You also state that the Sub-Advised Funds will pay 
cash for the Price Funds' shares, and that the Sale Transactions and the Redemption 
Transactions will be consistent with the investment objectives and policies of each Sub- 
advised Fund and Price Fund involved.' 

7 
 But see Signature Financial Group Inc., SEC Staff No-Action Letter (Dec. 28, 
1999)(concluding that section 17(a) does not prohibit a cash redemption by a registered 
investment company of shares of another registered open-end investment company in the 
context of section 12(d)(l)(E) of the 1940 Act and citing SEC v. Sterling Precision 
Corporation, 393 F. 2d 214 (2nd Cir. 1968), which held that a cash redemption by an 
operating company of its securities owned by an affiliated registered investment company 
did not constitute a purchase of the securities under section 17(a)(2) of the 1940 Act). 

8 
 The Commission has issued numerous orders granting relief from sections , 

17(a)(l) and (2) for Sale Transactions and Redemption Transactions based on 
representations that the transaction will be for cash, at a price based on NAV, and 
consistent with the investment objectives and policies of each registered investment 
company involved. See, e.g., Hennion & Walsh, Inc., et al, Investment Company Act 
Release Nos. 26207 (Oct. 14,2003) (notice) and 26251 (Nov. 10,2003) (order); Putnam 
Diversified Income Trust, et al, Investment Company Act Release Nos. 27548 (Nov. 7, 
2006) (notice) and 27590 (Dec. 4,2006) (order). 



Based on the facts and representations set forth in your letter, we would not 
recommend enforcement action to the Commission under section 17(a) of the 1940 Act 
against the Price Funds or the Sub-advised Funds if the Sub-advised Funds purchase and 
redeem for cash shares of the Price Funds. This letter expresses our position on 
enforcement action only, and does not express any legal conclusion on the issues 
presented. Because our position is based upon the facts and representations in your letter, 
any different facts and representations may require a different conclusion. 

Stephen Van Meter 
Senior Counsel 

Although your letter concerns Sale Transactions and Redemption Transactions in 
shares of a registered open-end investment company, our position also would apply to 
shares of a registered unit investment trust. 
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Section 17(a) 

July 9,2008 

Nadya B. Roytblat 

Assistant Chief Counsel 

U.S. Securities and Exchange Commission 

100 F. Street, N.E. 

Washington, DC 20549 


Re: Transactions by Subadvised Fund in Affiliated Fund Shares 

Dear Ms. Roytblat: 

We are writing on behalf of T. Rowe Price Associates, Inc. ("TRPA") to seek assurance from 
the staff of the Division of Investment Management ("Staff') that it will not recommend enforcement 
action to the U.S. Securities and Exchange Commission ("SEC") under Section 17(a) of the Investment 
Company Act of 1940 ("1940 Act") against (i) any registered open-end investment company within the 
T. Rowe Price group of investment companies (the "Price Funds"), as that term is defined in Section 
12(d)(l)(G) of the 1940 Act, for which TRPA or an entity controlling, controlled by, or under common 
control with, TRPA (a "TRP Entity") serves as investment adviser, or (ii) any registered investment 
company outside the Price Funds' group for which TRPA or a TRP Entity serves as a sub-adviser (the 
"Subadvised Funds"), if, under the circumstances described below, and without obtaining an 
exemptive order from the SEC under Section 17(b) of the 1940 Act, certain Subadvised Funds 
purchase and redeem shares of the Price Funds for cash at a price based on the Price Fund's net asset 
value ("NAV"). 

TRPA and certain TRP Entities are investment advisers registered under the Investment 
Advisers Act of 1940, as amended. TRPA and the TRP Entities are the investment managers and 
sponsors of the Price Funds. TRPA and certain TRP Entities also serve as subadvisers to the 
Subadvised Funds sponsored by other financial institutions, such as insurance companies and banks. 
Recently, TRPA launched the T. Rowe Price Institutional Floating Rate Fund ("Bank Debt Fund) ,  a 
series of the T. Rowe Price Institutional Income Funds, Inc., which is registered as an open-end 
investment company under the 1940 Act. TRPA is the investment adviser to the Bank Debt Fund, 
which is a member of the Price Funds' group. Several Price Funds currently invest or have invested in 
the Bank Debt Fund and Subadvised Funds with investment programs similar to these Price Funds are 
interested in making similar investments. The Price Funds may purchase shares of the Bank Debt 
Fund or another Price Fund in reliance on a prior Commission 
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exemptive order issued under Section 12(d)(l)(J) of the 1940 ~ c t . '  The Subadvised Funds 
would invest in the Bank Debt Fund or another Price Fund within the limits of Sections 
12(d)(l)(A) and (B) of the 1940 Act. Any investment by a Subadvised Fund in shares of the 
Bank Debt Fund or any other Price Fund would be consistent with the investment objectives and 
policies of the Subadvised Fund and the Price Fund. We seek the Staff's assurance that the 
purchase or redemption by a Subadvised Fund, consistent with its investment objectives and 
policies, of shares of a Price Fund for cash within the limits imposed by Section 12(d)(l)(A) and 
(B) of the 1940 Act would not, in and of itself, violate Section 17(a) of the 1940 Act. 

Legal Analysis. An affiliated person of an investment company includes any person 
directly or indirectly controlling, controlled by, or under common control with the investment 

An affiliated person of an investment company also includes any investment adviser 
cornpan?.thereof. Each Price Fund is an affiliated person of TRPA because it may be deemed to be 
controlled by TRPA as its investment adviser. TRPA is an affiliated person of each Subadvised 
Fund by virtue of being its investment adviser. Each Price Fund therefore is an affiliated person 
of an affiliated person ("second-tier affiliate") of each Subadvised Fund. 

Section 17(a) of the 1940 Act, in relevant part, makes it unlawful for an affiliated person 
of a registered investment company, or any second-tier affiliate, acting as principal, knowingly to 
sell securities or other property to, or purchase securities or other property from, that registered 
investment company. If the purchase of Price Fund shares by a Subadvised Fund is viewed as a 
transaction between second-tier affiliates under Section 17(a)(2), the purchase should be 
permitted under the exception provided by that section which permits affiliates of a fund to 
purchase securities of which the seller (the Price Fund) is the issuer. Further, if a redemption of 
Price Fund shares held by the Subadvised Fund is viewed as a transaction (a sale) between 
second-tier affiliates under Section 17(a)(l), the sale should be permitted under Section 
17(a)(l)(A) which permits an affiliate of a fund to sell securities to the fund if the buyer (the 
Price Fund) is the issuer of such securities (the Price Fund shares). It would seem possible to 
end the legal analysis at this point since both the purchase and sale of Price Fund shares by the 
Subadvised Fund are eligible for statutory exceptions under Section 17. 

However, because a registered investment company is on each side of these transactions, 
the sale of Price Fund shares to the Subadvised Fund and the redemption of Price Fund shares by 
the Subadvised Fund may be problematic under Sections 17(a)(l) and (2). The sale of Price 
Fund shares to the Subadvised Fund could be viewed as prohibited under Section 17(a)(l) as a 
transaction between second-tier affiliates for which there is no exception. This is because the 
exception under Section 17(a)(l)(A) only applies to securities for which the buyer is the issuer. 

I T. Rowe Price Balanced Fund, Inc., et. al., Investment Company Release Nos. 25958 (Mar.13.2003) and 
25996 (Apr. 8,2003) (order). 

2 See Section 2(a)(3)(C) of the 1940 Act. 

3 See Section 2(a)(3)(E) of the 1940 Act. 

. 
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In this case, the buyer is the Subadvised Fund and the selling Price Fund is the issuer. And, the 
redemption by the Subadvised Fund of its Price Fund shares could be viewed as a prohibited 
purchase by the Price Fund under Section 17(a)(2) for which there is no exception. This is 
because the seller (the Subadvised Fund) is not the issuer of the securities being purchased. 

We see no reason from a policy standpoint why Section 17(a) should be interpreted to 
produce such disparate results. The purchase and sale transactions between the Price Funds and 
Subadvised Funds should not be permissible and prohibited under the same statutory provisions. 
We note that when Congress added Section 12(d)(l)(G) to the 1940 Act, it did not deem it 
necessary to add an exemption from, or exception to, the affiliated transaction prohibitions in 
Section 17 to allow the purchase and redemption of shares of other funds in "the same group of 
investment companies." Therefore, in order to give effect to the purpose of the statute, it would 
not make sense to impede the relief granted by Section 12(d)(l)(G) by layering the restrictions of 
Section 17 upon it. Furthermore, when the SEC promulgated Rule 12dl-2 to allow affiliated 
fund-of-funds to purchase securities of other investment companies and money market funds, it 
did not provide for Section 17 relief. Again, the utility of this rule would be questionable if the 
prohibitions of Section 17 applied to transactions intended to comply with the rule. Therefore, 
we submit that there is no statutory or regulatory reason to apply the prohibitions of Section 17 
to cash purchase and redemption transactions between a Subadvised Fund and a Price Fund. 

Any such purchase or redemption by a Subadvised Fund of shares of the Bank Debt Fund 
or any other Price Fund would be consistent with the investment objectives and policies of the 
Subadvised Fund and the Price Fund. All purchase and redemption transactions between a 
Subadvised Fund and a Price Fund would be for cash at the Price Fund's NAV calculated in 
accordance with Rule 22c-1 under the 1940 Act and the Price Fund's pricing policies and 
procedures as described in the Price Fund's registration statement, which is the price at which 
any other investor in the Price Fund will transact with the Price Fund. 

Request. Therefore, we respectfully request assurance that the Staff would not 
recommend enforcement action to the SEC under Section 17(a) of the 1940 Act against the Price 
Funds or the Subadvised Funds if the Subadvised Funds purchase and redeem for cash shares of 
the Price Funds. 

If you have any questions or need additional information concerning our request, please 
do not hesitate to contact either of the undersigned. 

Sincerely, 

avid Oestreicher Darrell N. Braman 
Chief Legal Counsel Associate Legal Counsel 

DNBIWpdatdSEC 

TRoweRice 
No-Action L t r  IFRl FIL 
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